Platán Forrás
tata Platán forrás

Platán-Forrás

A mi Platán-forrásunk

Mindig ünnepnap egy olyan közös kezdeményezés valóra válása, mely mindenkié, nemes célt Platán forrás3képszolgál, és időtlen időkig állít emléket a ma emberéről az elkövetkezendő, városunkban felnövő generációk számára. Egy ilyen rangos eseményről, egy nagyszerű kezdeményezés megvalósulásáról számolhatunk be Olvasóinknak.

kut_4Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. forrásházat állított Tatán az Öreg-tó partján, amelyet a szomszédságában magasodó, több mint 300 éves platán fáról „Platán-forrás”-nak kereszteltek el. E helyen a térségi karsztvíz szint emelkedése (kb. 40 m) következtében – szakkifejezéssel élve – pozitívvá vált kútra emelték az 1,3 m átmérőjű, 2,6 m magas, sóskúti mészkőtömbökből faragott ivókutat, amelyből 20,5 °C-os, ásványi anyagokban gazdag, közepes keménységű, tiszta karsztvizet fogyaszthatnak az erre sétálók. Nem mellesleg a kút a város mértani középpontján áll, és szerencsés elhelyezkedésével kiválóan alkalmas kirándulók, sétálók egyik célállomásának, vagy akár találkozási pontnak.

Az 1970-es években a drasztikus bányászati beavatkozások miatt elapadt források többsége már regenerálódott, aktívvá vált Tatán az utóbbi években. Ez az első ivásra is alkalmas hely, amely egyedi megjelenésével is gazdagítja gyönyörű kisvárosunkat.

kut_3

Tervezte és faragta Kajla Ferenc tatai kőfaragó művész, Markos Anikó építész közreműködésével. A kutat és környezetét a kőfaragó, az építész, az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. szakemberei, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, továbbá helyi vállalkozók közös munkájukkal váltották valóra. A míves kút nem csak ott, a vén platán lombsátra alatt hirdeti számunkra a Víz mint éltető elem értékének örök érvényűségét, hanem az ÉDV Zrt. vadonatúj arculatának központi motívumává is lett.

 A Tatán élő kőfaragó egyedi formavilágát tükrözi a kút. Érdemes elidőzni a kacskaringózó, izgalmas motívumokat Platán forrás 6képfigyelve, hogy ki-ki fölfedezzen maga számára egy-egy jelképet, egy emléket, élményt. A kút kőfaragóját legalábbis ez a nemes szándék vezérelte munkája készítésekor. A négy oszlopos kútba a vízköpőkhöz hajolva ismerhetjük meg a kút „üzenetét”:

„Most újra áll egy kútház a Paradicsom közepén – gyönyörűbb városrészt aligha képzelhetnénk köré. Kövei nemcsak saját dicsőségüket hirdetik az elfolyó idő felett, hanem őrzik majd az emlékét az összefogásnak és jóakaratnak is. Sárkányai tartják a földön és óvják az égben, ősi magyar és egyetemes szimbolikájának köszönhetően pedig mindenki, aki vizet inni hajol bűvös körébe, néhány pillanatra a lélek útján járhat a Nap, a Hold és a csillagok között.”

 

Nagyháziné Szabó Bernadette

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük