2019. február 24. vasárnap
Kellemes napot kívánunk!
Home | Magazin | Közérdekű információk | Iskolák | Tatai Néphagyományőrző Óvoda Fűrdő Utcai Óvoda

Tatai Néphagyományőrző Óvoda Fűrdő Utcai Óvoda

Tatai Néphagyományőrző Óvoda  Fűrdő Utcai Óvoda

Tata egyik legszebb, régi városrészében, közel a az Öreg-tóhoz és a Tatai Várhoz, patinás műemlék épületben található a Tatai Néphagyományörző Óvoda.

“gombaház”

Sajátos hangulatát boltíves folyosói, ablakai valamint az udvaron lévő, nyitott félköríves “gombaház”, és a náddal fedett kör alakú helyiség adja meg. Az épület valaha apácák otthonaként szolgált. Zárt udvarát a fajátékok és két különálló homokozó teszi még barátságosabbá.

Náddal fedett kör alakú helyiség az udvaron

Náddal fedett kör alakú helyiség az udvaron

Az óvoda környéke jó lehetőséget ad sétákra és kirándulásokra, s ezáltal a természet és a környezet megszerettetésére, az évszakok változásaiból fakadó népi időjóslások felidézésére.

Tatai Fürdő Utcai Néphagyományörző Óvoda

Tatai Fürdő Utcai Néphagyományőrző Óvoda

A népi kultúra tárgyai, a népköltészet alkotásai a gyermek érzelmein keresztül épül be az ízlés világába ezáltal is formálva esztétikai érzékét. Zenei, irodalmi és vizuális nevelése is e “gyökerekből” táplálkozik, amelynek anyaga a népművészet szép és értékes alkotásai.

Évzáró

 

 

Az óvoda a városban egyedüli programmal és öt osztatlan csoporttal működik. 121 férőhely biztosítja a gyermekek elhelyezését. Az óvoda saját főzőkonyhával rendelkezik, a gyermekek nevelését és gondozását 11 óvodapedagógus és 5 szakképzett dajka, valamint 3 konyhai dolgozó és 1 élelmezésvezető biztosítja.

Kiemelkedő szerepet kap a mindennapi életükben a néphagyomány éltetése mellett a környezet védelme, és az egészséges életmódra nevelés.
Legfontosabb alapelveik a gyermekközpontúság, a jó légkör és gyermekeik számára a biztonság megteremtése.
A nevelőtestület felismerte, hogy a néphagyomány ápolása, éltetése, a magyar nép kulturális értékeinek átadása az alkotó harmonikus gyermeki személyiség kibontakozásának egyik hatékony forrása. Az óvodában már régen megfogalmazták azt a célt, hogy gyermekeik megismerjék – életkori sajátosságaiknak megfelelően – a népszokások,néphagyományok, mondókák és a gyermekjátékok csodálatos világát. Olyan élményekhez juttatják őket, melyek az éntudat mellett a magyarságtudatot is megalapozzák.
A néphagyomány ápolása, éltetése.

A néphagyomány ápolása, éltetése.

Nagy hangsúlyt fordítanak az óvodai környezetben a természetes anyagok jelenlétére. A gyermekeket játékidőben a természetes anyagok közelsége motiválja, kíváncsiságból nyúlnak az agyaghoz, gyapjúhoz, bőrhöz, fonalhoz, fához. A belőlük elkészült tárgyak, népi gyermek játékszerek fejlesztik a gyermekek játékát,alkotókedvét és fantáziáját.

A óvodapedagógusok és a dajkák is próbálják a néphagyomány értékmegőrző, értékközvetítő szerepével megteremteni az egyensúlyt a régi és a mai világ között. Az óvoda programja nem csak a népművészet és a szokásőrző jeles napok elemeit öleli fel, hanem a mindennapi élethez kapcsolódó tevékenységeket is. Ennek összefoglaló keretét évszakonkénti rendezésben az “Évkör” adja.

A játékeszközök készítése közben alkalom nyílik a népmesék, mondókák, dalok felidézésére. A népszokásokról mesélt történetek hatást gyakorolnak erkölcsi ítéleteik alakulására, magatartás kultúrájukra, viselkedésmódjukra. Az udvaron a dalos játékok, a népi sportjátékok játszására is sor kerül. A dalos játékok a zenei fejlesztésben és az érzelmi nevelésben, a népi sportjátékok az állóképesség, a gyorsaság, az egészséges küzdőszellem kialakulásában kap fontos szerepet.
Az óvodában lehetőség van mozgásfejlesztő terápia igénybevételére, melynek szükségességét az óvoda fejlesztő pedagógusai mérik fel és határozzák meg.
Programjuk sajátossága, hogy közös gondolkodást és tevékenységeket kíván mind az óvoda dolgozói, mind pedig a családok részéről. A jeles napokhoz, hagyományokhoz, az óvoda Szüreti Báljához kapcsolódó közös együttlét, hagyományéltető, együtt nevelő folyamattá alakult át az évek során.
Óvodavezető: Fiú Ferencné
Óvodavezető helyettes: Takács Tamásné

Óvoda: 34-381-282

                                                                                                                         Ayam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*