2019. február 24. vasárnap
Kellemes napot kívánunk!
Home | Látnivalók Tatán | 7,5 km örömséta az Öreg-tó körül
7,5 km örömséta az Öreg-tó körül

7,5 km örömséta az Öreg-tó körül

7,5 km örömséta az Öreg-tó körül

Nagy túrára készülünk, a tókör ugyanis 7,5 kilométer hosszú. Ez egyrészt azt jelenti, hogy készítsetek be ropit, mert hosszú poszt következik, rengeteg képet hoztam nektek, másrészt pedig azt, hogy ennek a túrának csöppséggel és nagyikkal csak óvatosan vágjatok neki. Ez a leghosszabb tatai barangolásunk, igazi teljesítménytúra sok látnivalóval. Vágjunk bele!

Öreg-tó,programok, tata,kreativ magagzin,

A parton sokszor találkozhatunk iskolás- és nyugdíjascsoportokkal

A várkapu tövéből tovább se induljunk addig, ameddig meg nem csodáltuk a leeresztő zsilipből pont alattunk alázúduló vizet. Hangos robajjal bucskázik le a mesterséges vízesésen, aztán eltűnik a kis patak a fák között – ez táplálja többek között a már megcsodált várárkot is.

Balra rögtön Magyary Zoltán mellszobrába botlunk, aki esetleg nem ismerné az urat, annak elég annyit mondani, hogy a közigazgatás-tudomány világhírű tudósa, tatai születésű – róla nevezték el egyébként a művházat is -, és általában ő szokott lenni a mentőtétel főiskolán, egyetemen, mert tanairól azért még a lébec diákok is hallani szoktak általában.

Öreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Egyetemi mentőtétel: a Magyary-reform

Bár teli pocakkal nem érdemes túrázni indulni, azért a „ficakban” mindenképpen együnk egy fagyit, és pakoljuk fel lustább társainkat a sétahajóra az itteni hajóállomáson – amíg mi az erdőt rójuk, ők tehetnek egy kört a tavon, ugyanazt fogják látni, mint mi, csak kevésbé lesznek fáradtak a végére.

Öreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Lustábbak itt szálljanak fel a hajóra

A tó keleti partján jóval több látnivaló akad, úgyhogy gyors egymásutánban jönnek most már az érdekességek. Először is pár percnyi sétával elérjük az egykori vízivágóhidat, amelynek tornyos épülete ma már jóval békésebb célokat szolgál: a mellette lévő vitorláskikötő szolgálatában áll. Korábban ez volt az egyetlen kijelölt hivatalos közvágóhíd, 1755-ben építették Fellner Jakab tervei alapján. Eredetileg, sőt az egészen közelmúltig nádfedeles épület volt, de mivel ez többször is a lángok martalékává vált, inkább lecserepezték. Így sem csúnya.

 

Öreg-tó.programok,tata,kreativ magazin,

Vízivágóhíd

A gyönyörű platánsoron sétálunk tovább, amíg el nem érjük a csónakházat. Érdemes a kicsivel mellette álló Grillteraszon, vagy a lejjebb található Pikant étteremben eltölteni az ebédet, mindkettő tóparti panorámás, a lenyűgöző látvány meghozza az étvágyat is, ezt garantálom. Ha ezt túl drágálljuk, akkor alig lejjebb az Építők parkjánál lévő lacikonyhás soron lakhatunk be féláron.

Öreg-tó.programok,tata,kreativ magazin,

Kajakház

 

Öreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Építők parkja

Továbbhaladva a Tata-Tóvárosi Vízisport Egylet csónakházához érünk, innen indulnak edzésre a Tatai Sárkányok, a helyi sárkányhajósok. Ez a sport – és a sportegyesület egyébként külön posztot érdemel, ha kijön a jó idő újra, biztos ellátogatunk hozzájuk is, talán még egy menetre is elvisznek minket, ha jól húzzuk az evezőt. Közvetlenül mellette áll a madármegfigyelő torony (a képen balra, a fák között), ezt ki ne hagyjuk, ha itt járunk, mert fentről csodálatos a kilátás a tóra! (Ha nincs éppen nyitva, akkor kulcs a szomszédos kempingben, esetenként az egylet csónakházában.)

tÖreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Sárkánybarlang madárlessel

Most pedig bevesszük magunkat az erdőbe, árnyas ösvényen közelítjük meg a tó innenső végét. Szerencsére az út murvás, úgyhogy esősebb őszi időben sem jelent problémát megjárni. Kétségtelenül érdemes megnézni ezt a kieső helyet is, nézzétek csak a képet az Által-érről!

Öreg-tö,programok,tata,kreativ magazin,

Által-ér

Erről a kis folyóról azt érdemes tudni – amellett, hogy ez a megye legjelentősebb vízfolyása -, hogy 53 kilométeren át kanyarog a Dunáig mocsárvilágokon keresztül, és olyan állatok otthonául szolgál, mint a tarkagéb, a fenékjáró küllő, vagy éppen a szivárványos ökle. Azt hiszem, ilyennek képzeltük gyerekként a mesékben a ligeterdőt, a nádast, zsombékost

Öreg-tó.programok,tata,kreativ magazin,

Kanyargós erdei ösvényen hagyjuk el a tópartot

A tó nyugati oldala igazi erdei örömséta. Nagyon szépen kiépített túraútvonal vezet visszafelé, sok a pad, játszótér, és remek a kilátás a tóra és a várra.

Üreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Túra a városban

Itt ágazik el az út, rövid sétával felérhetünk a Kálvária-dombra (erről majd legközelebb írunk), vagy visszatérhetünk a városközpontba. A várhoz a kastélyparkon át érkezünk meg.

Őszi Kastélypark

Őszi Kastélypark

A hosszúra nyúlt túra fáradalmait pedig pihenjük ki a hatalmas platánfa alatt, várjuk be a tavi hajókázásról megérkező rokonokat, addig pedig nézegessük a tavon Keresztelő Szent János szobrát – róla is meg fogunk még itt emlékezni, ígérem.

Öreg-tó,programok,tata,kreativ magazin,

Platán

Forrás

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*