Itt a szezonja és kivételesen egészséges – Együnk sok spárgát

A spárga az egyik legnépszerűbb zöldségünk, ráadásul nagyon sokféle módon elkészíthetjük. Nem utolsósorban pedig fantasztikus hatással van az egészségünkre, így érdemes kicsit közelebbről is megismerkednünk vele.

A spárga Eurázsiából származik és áprilistól június végéig terem nagy mennyiségben. Bár a nagyobb üzletekben egész évben hozzájuthatunk akár konzerv formájában is, de érdemes kihasználnunk ezt a rövidke időszakot arra, hogy minél többet fogyasszunk ebből a fantasztikus zöldségből.

Vitaminok

A tavaszi zöldségek közül szinte a legtöbb fontos vitamint a spárga tartalmazza. Többek között A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminhoz juthatunk hozzá a fogyasztásával. Ráadásul könnyen emészthető rostokból épül fel, amelyek mind rendkívül fontosak az emésztőrendszerünk egészségének megőrzésében.

Fogyókúrázóknak is!

Azok számára, akik a bevitt kalóriára is nagy figyelmet fordítanak, jó hír, hogy a spárga bármilyen diétás étrendbe beilleszthető, ugyanis nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 100 gramm spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Nem utolsósorban pedig szénhidrát tartalma is nagyon csekély, ezért ideális alapanyag bármely diétás étrendhez.

Ásványi anyagok

A spárga olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a foszfor, a vas és a nátrium, ráadásul érdemes a növény zöld változatát fogyasztanunk, ugyanis ennek sokkal magasabb a C-vitamin és karotin tartalma, nem utolsósorban pedig a zöld spárga növényi klorofillban is gazdag.

Méregtelenítés

Gyógynövényként is régóta ismert a spárga jótékony hatása. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy vízhajtó hatással rendelkezik, ezért nem csak a méregtelenítésben lehet nagy segítségünkre, hanem a vesék tisztításában is komoly feladata van. Vesekő eltávolító hatását pedig már nagyon régen ismerik.

Fogfájás ellen

A kínzó fogfájás ellen hatásos gyógymód lehet, ha a szárított spárga porát fogyasztjuk, ugyanis hatásosan csillapítja a fájdalmunkat. Ezen kívül pedig a belső elválasztású mirigyek működésére is nagyon jótékony hatást gyakorol.

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/itt-a-szezonja-es-kivetelesen-egeszseges-egyunk-sok-spargat

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük