A tatabányai Szent Borbála Kórházban szerdán átadták az intézmény 5600 négyzetméteres új központi épületét, a fejlesztés egy 5,8 milliárd forintos beruházás része, mely 2015 decemberében zárul. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elmondta: öt év alatt 500 milliárd forintot fordítottak az egészségügy fejlesztésére. Ebből 322 milliárd a kórházak felújítására szolgált, 100 milliárd forintot meghaladó összeget pedig eszközbeszerzésre költöttek.

“A decemberig lezáruló időszak, főleg a vidéki kórházakban jelent olyan léptékű infrastruktúra-fejlesztést és műszerbeszerzést, amelyre nemcsak a rendszerváltás óta, de talán az azt megelőző évtizedekben sem volt példa” – hangsúlyozta a politikus.

tatabánya_kórház1
A kórház főigazgatója, Lőke János kiemelte: a két és fél évig tartó beruházás során felújították a központi műtőt és az intenzív osztályt, új betegirányítási rendszert alakítottak ki, elkészült a központi diagnosztika, modernizálták az épületgépészetet és informatikai fejlesztéseket hajtottak végre.     A beruházás során a kórház épületéhez két új, mintegy 5600 négyzetméteres szárnyat építettek, ezzel párhuzamosan pedig több egységet modernizáltak. Az eddig egymástól távol, szétszórtan működő kórházi osztályok az elmúlt napokban beköltöztek a központi tömbbe.

tatabánya_kórház3
Az új központi tömb alagsorában kialakított radiológiai osztályt a legmodernebb orvosi műszerekkel szerelték fel, mostantól Tatabányán is lehetséges lesz a mágnesesrezonancia-vizsgálat. A CT- és MR-vizsgáló közvetlen szomszédságában kapott helyet két új, digitális röntgengép. Lőke János elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,1 milliárd forint támogatásban részesítette a kórházat, az összegből a régi röntgenberendezések cseréjét valósítják meg. A főigazgató szólt arról, hogy a december végéig a külső telephelyen működő szanatóriumi részleget be kell költöztetni a kórházba, és az intézményben még három épületet fel kell újítani.

A Szent Borbála Kórház látja el Tatabánya, Oroszlány, Tata, Kisbér, Komárom és környékük mintegy 280 ezres lakosságát. Az intézmény fekvőbeteg-ellátó osztályain évente 35 ezer embert gondoznak, a járóbeteg-ellátást 550 ezren veszik igénybe. A 781 ágyas intézményben 160 orvos és 754 egészségügyi szakdolgozó gyógyít.

Forrás: MTI

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük