Második üteméhez érkezett az Angolpark felújításatata, angol park

Tata egyik legszebb természeti kincseit rejtő Angolpark felújítása második üteméhez érkezett. Jelenleg a természeti és kulturális örökség helyreállítása zajlik.
A jelenlegi – második ütemű – felújítás három részből áll: a nyári lak, más néven Kiskastély szomszédságában levő nyári konyha teljes rekonstrukciója, valamint vízépítési és tájépítészeti feladatok elvégzése folyik. Az uniós támogatással megvalósuló projekt összköltsége meghaladja a kétszáznegyvenhatmillió forintot.

A részletekről Valusek Helga műszaki vezető tájékoztatott: – Tavaly elkészült a szabadtéri színpad, később megújult a Kiskastély kívül-belül, a sétányok egy részét felújították. Most a műbarlang egy részének felületi felújítása, tisztítása, fugázása történik az értékes növényzet megtartásával. A látogatók elé így egy átgondolt, természetbe illő kép tárul majd. A Kiskastélyt az 1700-as évek közepén kezdték építeni, ahogy a park központi elemét, a Cseke-tavat is. A parkba akkoriban a kor szellemének megfelelő romantikus darabok kerültek: például a misztikus barlang, amelyet Tata területéről származó kövekből építettek fel. Műromokat hoztak létre a vértesszentkereszti apátság romjaiból ide szállított kövekből, s gazdag motívumokkal, művi repedésekkel díszítették azokat. A park növényvilága rendkívül értékes, például a platánfák, hársfák és egy nem mindennapi lepényfa is helyet kapott itt. Az egész Angolkert alapja a vízrendszer. Az idők során a szabadtéri színpad mögötti, mára már eltűnt Tükör-forrástavat újra kialakítják levezető árkokkal együtt. – Fontos ponthoz érkezett Tata városfejlesztési programja – hangsúlyozta Bencsik János országgyűlési képviselő. Mint mondta, a parkba látogatók sokszor ijedten állnak meg egy-egy kivágott fa előtt, de ez sajnos elkerülhetetlen. Oly mértékű korhadás tapasztalható egyes fáknál, hogy életveszélyes állapotot idéztek elő. Néhol speciális töltőanyagot vittek be a fa belsejébe, hogy arra a néhány évtizedre, míg az új csemeték megnőnek, a régi fák is megmaradjanak.Bencsik János kiemelte: az Angolpark mellett az Esterházy-kastély is megújulhat, s Michl József polgármesterrel azon dolgoznak, hogy a tatai vár is bekerüljön ebbe a sorba. – Ha ezt sikerül elérni, Tata az ország és Közép-Európa legkedveltebb kirándulóhelyeinek egyike között lesz – hangsúlyozta a képviselő.

Az Angolparkot minden tatai sajátjának érzi – ezt már Michl József polgármester mondta, éppen ezért rendkívül körültekintően végezzük a felújítást. – Most, a második ütemben azon részek újulnak meg, amelyek nem kifejezetten látványosak, ilyen például a zöldfelületek újjáélesztése, karbantartása. A rekonstrukciót követően az Esterházyak által kigondolt kertet láthatunk, ám modern eszközös felhasználása mellett. Ezt követi majd a használat feltételeinek szabályozása, értékeink védelme – fejtette ki a polgármester. A jelenlegi munkálatok júliusra fejeződnek be.

kreativ magazin, tata, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

tata, kreativ magazin, angol park

Forrás

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük